zwembad sfeerfoto

Vergunningsregels zwembad aanleggen

U droomt van een prachtig zwembad in uw tuin, maar vraagt u af of dit zomaar kan. Niet altijd. Soms is een zwembad vergunningsplichtig, maar vaak ook niet of bestaat er enkel een meldplicht. Hieronder overlopen wij stap voor stap wanneer u aan welke verplichtingen moet voldoen.

Er zijn heel veel factoren welke die invloedt hebben, alles wat wij hieronder oplijsten geldt in het volledige Vlaamse gewest. Wenst u een zwembad te bouwen in een andere regio, dan kan u contact met ons opnemen om de specifieke regels daar uit te zoeken.

Vergunningsvrije zwembaden

Laat ons beginnen met de zwembaden die je vergunningsvrij mag aanleggen. Daarvoor gelden al deze voorwaarden:

  • Maximaal 80 m² oppervlaktebedekking in uw zij- of achtertuin.
    Let wel, dit geldt voor alles samen. Dus uw oprit, tuinpad, kunstgras, zonnepanelen op de grond&hellips moet u samentellen met de oppervlakte van uw zwembad.
  • Niet hoger dan 1,5m
  • Meer dan 1m van de perceelsgrens verwijderd.
  • Minder dan 30m van uw woning.
  • Het zwembad mag niet in kwetsbaar gebied liggen.
  • Aanvullende voorwaarden
  • Uw gemeente kan extra voorwaarden hanteren.

Gemeentelijke voorwaarden en meldingsplicht

Voldoe je aan alle bovenstaande voorwaarden, informeer dan eerst nog even bij uw gemeente. Iedere gemeente kan zelf extra voorwaarden hanteren. Bovendien kan er een meldingsplicht gelden. Dit betekent dat u het zwembad kan aanleggen, vrij van vergunning, maar dit wel verplicht moet melden bij de gemeente.

Vergunningsplichtige zwembaden

Voldoe je niet aan één of meerdere voorwaarden hierboven, dan ben je meteen vergunningsplichtig.

Neem even contact met ons op om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.

Architect nodig?

In principe ben je voor alle werken waarvoor je een omgevingsvergunning, vroeger ook wel een bouwvergunning genoemd, nodig hebt verplicht een architect in de hand te nemen. Voor openlichtzwembaden kleiner dan 150 m² is echter een uitzondering voorzien. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.
Neem contact met ons op en wij begeleiden je graag bij de aanvraag.

Andere gewesten

Alle bovenstaande informatie geldt voor het Vlaanderen. Wil u een zwembad aanleggen in een andere regio, dan zijn er andere regels van toepassing. Contacteer ons en wij geven u graag uitleg.

Meer informatie vindt u op het omgevingsloket van de Vlaamse overheid.
Is toch nog niet alles duidelijk of blijft u met vragen zitten. Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Contacteer ons vrijblijvend
privacy-policy algemene voorwaarden Website by Custoflex